André Groen

Pierre Courbois – Drums for Smarties:

In het Drums For Smarties – exercise book 1984-2014 – maakt Pierre Courbois ons deelgenoot van de vele muzikale en technische ideeën die in zijn drumspel verborgen zitten.

Het gaat dit maal niet om technische snufjes, waar Courbois als uitvinder en pionier sinds jaren patent op heeft (het gebruik van elektronica voor zijn drumstel, pedalen voor gongs, bass drums en tomtom, zelf geconstrueerde ketels en hardware, etc.), maar concepten die direct in klinkklare muziek kunnen worden omgezet.

 De vele ritmische combinaties tussen bass drum, snare drum, hihat en cymbal, die Pierre Courbois hier beschrijft, kunnen voor zowel de jazz- als de rock-drummer als bron voor jarenlang studieplezier (of ergernis) dienen.

 In zijn warming up exercises (met brushes !) volgen we de coördinatiepatronen tussen bassdrum en hihat in logische stappen: single strokes worden double strokes, vervolgens paradiddles en dat alles in kwartentriolen.

 Verschillende opvattingen van het ride cymbal- en hihat-patronen komen aan bod, inclusief wat we tegenwoordig beat displacement en metrische modulatie noemen, expressiemiddelen die sinds Tony Williams niet meer weg te denken zijn uit het moderne drummen.

De afwisseling tussen triplets en straight eights is goede training voor het oor.

Oefeningen met zestienden in de bass drum en snare drum versus het ride cymbal in swing feel zijn knap lastig.

Triplet exercises vormen de ruggengraat van het boek en zij vormen het basismateriaal dat uiteindelijk terug te vinden is in de Independence Blues, een vernuftige compositie voor solodrums uit de jaren ’80.

 Knap hoe Courbois in die jaren al vorm gaf aan het polyritmische concept binnen de jazz. Smart !

André Groen.